Skip to content

3 programma’s om te focussen op het schrijven

De pen is machtiger dan het zwaard, maar social media is sterker dan de pen. We lijken het te vergeten tegenwoordig, maar focus kan leiden tot veel moois. Je neemt je voor om te schrijven, maar raakt afgeleid door onwijs belangrijke emails, het eindeloze online geweld van nieuwsfeeds, social media… wie kent het niet? Je internetverbinding tijdelijk uitzetten is een goede optie al helpt je dat niet te creëren in plaats van te redigeren. Dan is powerhouse Scrivener en zelfs good old Microsoft Word iets te veel van het goede. Al jaren maak ik daarom met veel plezier gebruik van no-nonsense tekstverwerkers. Lees verder voor de drie tekstverwerkers die jou helpen te focussen op de tekst.

Zenwriter

Zenwriter is mijn persoonlijke favoriet. Mijn zoektocht naar no-nonsense tekstverwerkers voelt sinds de release van Zenwriter als dik en dik geslaagd. Zenwriter legt de volledige focus op de tekst en is vooral heerlijk om je in de zone te brengen. Door een snufje zen met het uiterlijk en optionele geluiden toe te voegen focus jij je als nooit te voren. De basis is goed en veel opties zijn aanpasbaar. Omdat rust vinden voor ieder moment en iedere persoon anders werkt is dit een belangrijke toevoeging.

Ommwriter

Ommwriter was er eerder dan Zenwriter, maar had oorspronkelijk uitsluitend ondersteuning voor de Mac. Inmiddels is het programma te gebruiken voor de Windows PC Masterrace en zelfs op tablets. Door het prachtige design voelt Ommwriter vandaag de dag nog als een echt Apple-ish programma aan. Het heeft aardig wat opties, maar is lang niet zo aanpasbaar als Zenwriter. Wel doet dit programma wat het moet doen: rust bieden bij het schrijven.

Draft

Draft is een web applicatie die de kern van een fullscreen tekstverwerker zo goed als mogelijk neerzet. Hemingway zei het al “Write drunk, edit sober.” Draft geeft je geheel in deze stijl de optie je backspace onbruikbaar te maken. Heerlijk als je meters moet maken. Een eerste opzet moet er toch komen en op deze manier gaat het net wat sneller. Draft geeft lekker weinig opties om mee te stoeien en slaat je werk op in de cloud. Dit betekent dat je er via iedere device mee aan de slag kan.

  • Zenwriter – veel opties, persoonlijke favoriet
  • Ommwriter – voorloper, ook voor je mac en ipad
  • Draft – webapp met hemingway modus
Gepubliceerd inschrijven

2 Reacties

    • Jeroen Luijten Jeroen Luijten

      Dank voor de tip. Kende deze nog niet 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *